Verblijf op ons project

Geniet van de prachtige omgeving

Guesthouses

Genieten en beleven

Massai Warrior

Ontdek meer over de Massais

Kenia op zijn mooist

Geniet van de prachtige omgeving en kom oog in oog met de prachtige diersoorten

Safari's

Beleef de prachtige omgeving van dichtbij

De Massai

Dans mee met de Massais

Veehouderij

De komende tijd willen we beginnen met het houden van melkkoeien, kippen en varkens. Op dit moment hebben we een aantal legkippen om zo te testen tegen welke uitdagingen we aan zullen lopen. Ook hebben we 1 melkkoe, ze is nu nog een vaars en hopelijk wordt ze over niet al te lange tijd drachtig.

Landbouw

Omdat onze waterput nog niet diep genoeg is kunnen we nog niet volop beginnen met de landbouw. Wel verbouwen we al een aantal producten zoals bonen, wortels, andijvie, rucola, prei etc. op kleine schaal. Ook kweken we fruitbomen zoals avocado, mango, citrus en andere loofbomen.

Status veehouderij begin 2016

2 varkens

De varkens hebben we eind december 2015 gekocht als 2 biggetjes van een kleine 2 maanden oud. Ze eten voornamelijk onkruid uit de tuin, maïs, bladeren van de papayabomen van de sweetpotato’s, groenten en fruitafval uit de keuken, etc.

Het is een mannetje (beer) en een vrouwtje (zeug). Hopelijk krijgen ze in 2017 biggetjes. Ons doel is om vanaf 2017 biggen te kunnen verkopen voor het vlees of voor iemand anders om mee verder te fokken. Ook zullen we een aantal zeugen zelf houden om de varkensafdeling uit te breiden.

3 kippen

We hebben 2 kippen en 1 haan. Met z’n drieën scharrelen ze heerlijk rond op ons terrein. Dit is goed voor insecten- en ongediertebestrijding. Zo eten ze rupsjes, larfjes, schorpioenen, etc.

Graag zouden we dit jaar de groep kippen willen uitbreiden zodat ze genoeg eieren kunnen produceren voor onze eigen gasten.

1 koe

Onze jonge melkkoe is voor de eerste keer drachtig! Als alles goed zal gaan hebben we vanaf dit jaar dus onze eigen melk.

Status landbouw begin 2016

Op ons terrein hebben we een eigen waterput. Vanuit de waterput pompen we water naar de landbouwgrond en de tuin. Vanaf begin 2015 verbouwen we al best een aantal producten zoals zoete aardappelen, pompoenen, courgettes, maïs, wortels, uien, bietjes, andijvie, rucola, bonen, meloenen en tomaten. Tot nu toe voornamelijk voor eigen gebruik en voor onze gasten. We proberen een constant aanbod te hebben en wanneer we teveel hebben verkopen we het op de lokale markt.

De komende maanden willen we steeds meer producten gaan verbouwen zodat we genoeg hebben om ook aan de hotels in de omgeving te kunnen gaan leveren. Januari 2016 hebben we aan 2 jongens uit de omgeving wortelzaadjes gegeven om voor ons wortels te verbouwen op hun eigen stuk land. We hopen zo met steeds meer boeren samen te gaan werken om ze te leren om nieuwe producten te verbouwen en een afzetmarkt te bieden voor hun producten.

Succesfactoren We4kenya

Acceptatie van cultuurverschillen

WE4Kenya gelooft niet dat een push-strategie van allerlei Westers gedachtengoed een oplossing kan zijn voor de armoede in de regio Amboseli. Vertellen hoe de lokale bevolking dingen beter zou kunnen aanpakken is ook geen oplossing. Alleen door een tastbaar voorbeeld te zijn voor de omgeving kun je laten zien hoe ‘het anders kan’. Een algemeen toepasbare regel – die overigens ook geldt voor het Nederlandse bedrijfsleven – is dat verandering/verbetering begint [pas] wanneer mensen de voordelen ervan met eigen ogen waarnemen.

Lokale kennis

Daarnaast geloven we dat een Nederlandse operatie – gezien de aanzienlijke culturele verschillen tussen Nederland en Kenia – nooit succesvol kan zijn zonder de aanwezigheid van lokale kennis in het bestuur van de organisatie. Het bestuur van WE4Kenya bestaat dan ook uit Evelien Kishil – van de Wetering [NL] en Wilson Kishil Maitei [KE]. Deze lokale kennis is een belangrijke stimulans voor een continue ontwikkeling van het project.

Lokaal commitment

Een ander belangrijk punt voor het garanderen van lange-termijn succes is dat verandering altijd gedragen wordt door de stakeholders [i.e. lokale bevolking] zelf – en dus niet door de Nederlandse hulp. Deze laatste groep zorgt er slechts voor dat alle benodigde middelen aanwezig zijn.

De landbouwsector

Een andere belangrijke succesfactor is ons geloof in de landbouwsector van Kenia. Het is belangrijk daarnaast te vermelden dat een significant deel van de lokale bevolking van Amboseli reeds actief is in deze sector.

Timing

Een laatste, maar niet onbelangrijke, factor is timing. Om succesvol te zijn als ontwikkelingsorganisatie moet men kijken naar waar de mogelijkheden liggen. De regering verstrekt stukken land in deze regio aan de voet van de Kilimanjaro. Hierdoor krijgen veel Maasai’s de beschikking over stukken land met de bedoeling om het goed te gebruiken en om hier hun toekomst op te bouwen. Echter weet men veelal simpelweg niet wat met deze [grote lappen vruchtbare] grond te doen. Om deze reden gebeurt het regelmatig dat enorme stukken grond voor een spotprijs worden verkocht, en dat het geld wordt gebruikt voor ‘kort genot’, in plaats van het te benaderen als potentiële en duurzame inkomstenbron. Met andere woorden: de landverdeling heeft ertoe geleid dat de bevolking een schat van potentie in handen heeft, echter ziet men simpelweg niet de mogelijkheden hiervan. Kansen om een modelboerderij te realiseren op andere stukken land stijgen in de komende jaren.

Visie

We willen de leefgemeenschap in de regio Amboseli de kans bieden om een stabiel en waardig leven op te bouwen – waarbij ze voor hun kinderen een goede en hoopvolle toekomst creëren – zonder de lokale cultuur aan te tasten.

Missie

Dit doen we niet door het geven van geld – veelal een korte termijn oplossing maar door een voorbeeld te zijn, de lokale mensen te laten zien hoe ze hun eigen ondernemingen kunnen opstarten, zelfonderhoudend kunnen worden en zo een stabiele en hoopvolle toekomst op kunnen bouwen.

Strategie

In Coöperatie met de lokale boeren verse producten produceren voor de hotels in Amboseli National Park. Het inkomen via de gastenverblijven zal verdere opbouw van het project mogelijk maken om zo niet afhankelijk te blijven van giften uit Nederland maar zelfstandig en een goed voorbeeld voor mensen in de omgeving te zijn.

Aanpak

Jaarlijks komen talloze toeristen naar Amboseli om dit prachtige natuurpark te bezoeken en de wilde dieren die daar leven te zien. Om deze reden zijn er in dit gebied steeds meer hotels te vinden. Op dit moment verkrijgt het overgrote deel van deze hotels hun verse producten [i.e. groenten, fruit, eieren, vlees] uit de hoofdstad Nairobi, op 150 kilometer – ruim 4uur rijden – bij het park vandaan.

Dit is een opmerkelijk gegeven, gezien het feit dat de omgeving over alle benodigde resources beschikt om een lokale markt te ontwikkelen:

  • Lokale mensen zijn al actief in de landbouwsector, alleen op gebied van een beperkt aantal gewassen
  • Vruchtbare grond
  • Water niveau in de grond is hoog
  • Grondverdeling onder de Maasai’s [groupranges]

Echter ontbreekt het de lokale mensen voornamelijk aan 2 belangrijke ingrediënten:

  • Kennis van verschillende landbouwmethoden. Gewassen zoals slasoorten, aardbeien, courgettes, etc. worden nog niet verbouwd terwijl de markt voor deze producten wel aanwezig is en de omstandigheden zijn ook geen probleem.
  • Capaciteit om een serieus en constant aanbod [kwaliteit en kwantiteit] te realiseren en zo te voldoen aan de vraag van deze hotels & lodges. De meeste lokale boeren verbouwen veel dezelfde producten en dit wordt daarna getransporteerd naar de grote steden.

Om deze reden willen we de komende vijf jaar – in samenwerking met de lokale bevolking – de markt van deze producten opbouwen. WE4Kenya zal hierin de rol van moederbedrijf (de modelboerderij) op zich nemen en ervoor zorgen dat alle resources [e.g. kennis + kennisoverdracht van landbouwmethodieken] aanwezig zijn, om zo een continu aanbod van versproducten te garanderen voor de lokale markten, restaurants en hotels.

De verdere ontwikkeling van dit project zal voor een gedeelte plaatsvinden door de inkomsten van een aantal gastenverblijven. Een gastenverblijf is speciaal gebouwd voor studenten en vrijwilligers die willen helpen met de ontwikkeling van het project en de omgeving. De luxere gastenverblijven + de campsite op het project zijn er voor bezoekers en toeristen.

Wanneer het WE4Kenya project goed loopt zal – onder hetzelfde dak– een trainingscentrum worden opgezet, om zo de lokale mensen te ondersteunen en [als samenwerkingsverband] écht iets te betekenen voor de ontwikkeling van de omgeving.

Meer weten?

Naam (verplicht)

Email (required)

Onderwerp (required)

Typ hier uw bericht

Typ onderstaande tekens over
captcha

Help ons groeien en deel We4kenya met al je vrienden